Artikler

 

 

Om luftaflægning            Foto`s : Johnny Andresen / Kurt Andersen.

 

Luftaflægning, er en ca. 2000 år gammel Kinesisk metode til at lave planter på. I Bonsai-sammenhæng, er den særdeles velegnet, da hverken træets alder eller tykkelse er nogen hindring, men der er selvfølgelig træer det er lettere at lave på end andre.

Metoden er egentlig den samme, som når man bukker en gren ned til jorden og får den til at slå rod, her fore går det blot oppe i det frie:

 

 

 

Luftaflægning  på Acer Palmatum.

Efter ca. 6 – 8 uger er potten fyldt med rødder og kan afklippes.

 

 

 

Med en skarp kniv, skærer man en ca. 1 – 1,5 cm bred kant ( eller ca. det der svarer til stammens tykkelse ) og fjerner barken, der hvor man vil have rødderne til at komme. Man strammer en tynd tråd omkring foroven i ”såret”, for at hindre sammenvoksning, herefter pakker man lidt spagnum med ”roddanner-hormon” ( fås på Planteskoler ) omkring og påmonterer en flækket plastpotte, som man fylder med spagnum eller Akadama, hvorefter man husker at vande jævnligt.

Korkelm og Ahorn, hører til de letteste at bruge teknikken på, da man her kan have en færdig aflægning på 6 – 8 uger.

På Fyr, bør man undlade at skære hele vejen rundt, men blot løsne nogle flige i barken, som man putter en lille sten eller lecakugle op under. Er der ingen  grene der kan understøtte en potte, kan man binde plastik med jord i, omkring, og så vande med en kanyle.

Det bedste tidspunkt at starte i, er det tidlige forår, når frosten akkurat er væk. For Ahorns vedkommende kan man sagtens starte senere, medmindre det er på podede træer, som kræver lidt længere tid.

 

 

 

 

På podede træer som denne Acer palmatum ”Seigen”, tager det ca. 4 mdr. at lave en Luftaflægning.

 

 

 

 

Kurts Æbletræ: I de fleste tilfælde, kan aflæggerne her kappes af om efteråret.

 

 

 

Sydbøg, som på billedet, samt

Tjørn, hvor det  kan det knibe med at få skabt rødder på en enkelt sæson, lader man den over-vintre, evt. pakket ind i plastik.

 

 

 

 

Luftaflægning, umiddelbart efter adskillelse fra moderplanten.

 

Det samme træ året efter ( 2005 ).

 

 
 
 
                                                  
                                       Sort Morbær                                                                                              Her; den afklippede Luft-aflægning.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
                                               
                                     Luftaflægning på Kork-elm, kan laves på 6 - 8 uger                          Her er træet sat i skål.